Zindelijk?! Hoe dan!

666852098

Nog voordat ik me verdiept had in het zindelijk worden, vroeg ik me werkelijk waar af of het ooit zou gaan lukken. En hoe je het in vredesnaam moest gaan doen. Je baby en daarna dreumes/peuter weet niet beter, dan dat hij of zij een luier om krijgt, daar de behoefte in doet, en als mama iets ruikt, krijg je een schone aan. 😉

Eind Juni vertelde ik in dit artikel dat we gingen beginnen. Ik had een mooie poep en plasjes auto weg gemaakt en was er klaar voor. Maar ook Kyan gelukkig, want die gaf het zelf al regelmatig aan.
Ik heb wel even nagedacht hoe ik dit nu moest gaan aanpakken. Ja, met stickers en cadeautjes. Maar verder? Geen flauw benul. En van Google werd ik niet veel wijzer.

20160911_111235

Ik begon ermee om het potje in de huiskamer te zetten. Vlakbij de keuken, in de hoek. Lekker hoor, zo’n potje in de huiskamer, maar dit werkte voor Kyan onwijs goed. Stickerplaat, die ik samen met Kyan had gemaakt, werd opgehangen op de deur, naast het potje. Daarna heb ik hem uitgelegd dat zijn luier voortaan uit gaat en als hij moest plassen hij dat op het potje mocht gaan doen.

En wonder boven wonder ging dit onwijs goed, bijna boven verwachting.
Kyan ging vanzelf erop zitten, deed een plasje en ging weer verder. Soms vergaten we beide om een sticker te plakken, en na een week deden we dit bijna niet meer.
Wat ik wel in het begin deed, maar snel mee stopte, is dat ik Kyan van onder naakt liet lopen. Maar hierdoor zat hij hele dagen te frummelen, reuze interessant natuurlijk. Dus hop, boxershort en broek aan. Als hij dan een ongelukje zou krijgen, voelt hij ook daadwerkelijk dat hij nat is. Een win-win situatie, hoopte ik.

198Hot Wheels als 1e cadeautje! 

In het begin plaste Kyan onwijs vaak. Hij plaste gerust 5 x in een halfuur. Hij vond het leuk om te doen, en deed ook echt wel plasjes. Het viel mij alleen op dat hij niet uit plaste, zodra hij plaste stopte hij alweer en zei hij klaar. Na dit uitgelegd te hebben ging ook dat beter. Hij kon het daarna steeds beter ophouden, maar buitenshuis, vond ik toch wel een spannend iets. Ik woon op een paar minuten lopen van het winkelcentrum af, en waagde toch een poging toen we een paar weken bezig waren. Binnen ging het immers zo goed.
En ook dit verliep goed, we waren net binnen en Kyan gaf aan dat hij moest plassen, maar kon het net niet meer ophouden. Zijn 1e ongelukje was een feit.

De weken daarna ging het alleen maar beter. Ik had als uitgangspunt en als een soort ‘test’ de verjaardag van m’n oma genomen. Heel mijn familie woont in Rotterdam, en we gingen er met de trein naar toe. Kyan had al bewezen dat hij sowieso 2 uur op kan houden, maar toch vond ik het spannend. Maar ook dit ging heel goed, toen we er bijna waren zei hij iets over plassen, maar verder niks. En zelfs toen we na de reis van bijna 2 uur aankwamen, ging hij niet gelijk naar de wc. Test doorstaan dus!

20160910_090315

 

Tips:
– Start als je kind er klaar voor is. Kyan vond zijn luier vies als hij geplast of gepoept had en vroeg gelijk om een schone.
– Begin met een potje en zet deze op een vaste plaats. Als je kind dan snel moet plassen, weet hij of zij waar die moet zijn.
– Gebruik eventueel iets als beloning, stickers bijv. Bij Kyan had dit achteraf geen meerwaarde en was het meer voor de leuk om te plakken. Complimentjes en blij zijn werkt ook heel goed.
– Je kan eventueel op vaste tijden en na drinkmomenten, je kind laten plassen.
– Als je de stap neemt om naar buiten te gaan, van tevoren laten plassen. Dit werkte hier heel goed.
– Als je nog maar net bezig bent, laat je kind bij thuiskomst ook weer plassen. Naarmate we langer bezig waren, stopte ik hiermee.
– Ga niet minder drinken geven als je op pad gaat, in de hoop dat hij dan niet zal plassen.
– Neem er de tijd voor. Ik begon met Kyan in mijn vakantie en bleef ook echt een paar dagen thuis. Kyan pakte het snel op, maar dit is voor ieder kind verschillend. Het beste is op het tempo van je kind te doen.

 

Ik wilde met dit artikel graag vertellen hoe ik het aangepakt heb en wat mijn tips er in zijn. Natuurlijk heeft ieder zijn eigen manier of tempo en is geen 1 kind hetzelfde.
Als jullie nog tips hebben om ook de nachten zonder luier te voorzien, let me know!

Liefs, Jessica! ❤

 

Advertenties

Een gedachte over “Zindelijk?! Hoe dan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s